TEME

Šećerna bolest jedna je od najučestalijih i najbržerastućih bolesti modernog društva te se procjenjuje da trenutno u svijetu od nje boluje preko 422 milijuna ljudi. Ukoliko se nastavi ovakav trend, predviđanja su da će broj oboljelih u sljedećih dvadesetak godina porasti za 50%.

ŠTO JE DIJABETES?

Dijabetes je stanje kronično povišene razine šećera u krvi koje tijelo ne može samo regulirati jer gušterača u potpunosti ili djelomično prestane proizvoditi inzulin, odnosno jer proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

TIPOVI DIJABETESA

Razlikujemo dva osnovna tipa šećerne bolesti:

Dijabetes tip 1 je autoimunog podrijetla i javlja se naglo, uglavnom kod mlađih osoba s genetskom predispozicijom za razvoj bolesti. Organizam počinje stvarati antitijela na vlastitu gušteraču što rezultira njenim uništenjem te nemogućnošću da izlučuje inzulin.

Dijabetes tip 2 najčešći je oblik šećerne bolesti i od tog tipa obolijeva preko 90% osoba s dijabetesom. Obično se javlja u odrasloj dobi, a povezena je prvenstveno s pretilošću (preko 80% dijabetičara tipa 2 je pretilo), sjedilačkim načinom života te pretjeranom konzumacijom rafiniranih ugljikohidrata i masti.  Kod ovog tipa dijabetesa tijelo proizvodi inzulin, ali u nedovoljnoj količini i/ili je otporno na njegovo djelovanje.  

SIMPTOMI

Simptomi dijabetesa su slični neovisno o kojem tipu se radi, uz bitnu razliku da se kod tipa 1 javljaju naglo i u većem intenzitetu nego kod tipa 2 kod kojeg se razvijaju postepeno progresijom i neliječenjem bolesti. Simptomi uključuju pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid, umor, sporo zarastanje rana, trnci u rukama i nogama i česte infekcije.

KOMPLIKACIJE

Uslijed nekontrolirane bolesti postupno se razvijaju kronične komplikacije koje mogu zahvatitit živce i krvne žile. Tako osobe koje boluju od dijabetesa imaju povećani rizik za nastanak srčanog infarkta ili moždanog udara, oštećenja ili čak gubitaka vida, oštećenja bubrega te amputacije ekstremiteta.  O razmjeru problema svjedoči i podatak da svakih 6 sekundi u svijetu umre jedna osoba nakon komplikacija povezanih s dijabetesom. Upravo iz tih razloga nužno je prevenirati nastanak bolesti i pravovremeno započeti liječenje kod već postojeće bolesti.

LIJEČENJE

Dijabetes tip 1 liječi se inzulinom te se zbog toga naziva naziva se još i inzulin ovisan dijabetes.

Liječenje dijabetesa tipa 2 temelji se prvenstveno na promjeni životnih navika; u prehranu treba uvrstiti što više svježih i nutritivno bogatih namirnica, a izbaciti industrijski prerađenu hranu koja je najčešće bogata samo kalorijama, a vrlo siromašna vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Važno je baviti se nekom fizičkom aktivnosti barem trideset minuta dnevno te smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu. Ukoliko se niti na taj način ne postignu zadovoljavajuće vrijednosti glukoze u terapiju se uvode oralnih antidijabetici i/ili inzulin.

U borbi protiv dijabetesa mogu nam pomoći prirodni sastojci, primjerice cejlonski cimetovac čija je kora bogata vitaminima i mineralima. Posebno se ističe polifenol MHCP (metil-hidroksi kalkon polimer) koji pozitivno djeluje na receptore inzulina na stanicama te na taj način povećava njihovu osjetljivost. Brojna istraživanja ukazuju na to da se redovitim unošenjem ekstrakta cimeta smanjuje razina šećera natašte, smanjuje intestinalna apsorpcija šećera nakon jela te stimulira metabolizam šećera i oslobađanje inzulina.

Alfa-lipoična kiselina se također pokazala vrlo dobrom u pomoći regulacije šećera u krvi. To je vrsta masne kiseline koja u stanicima djeluje kao kofaktor dobivanja energije, a u regulaciji glukoze u krvi sudjeluje tako što povećava unos glukoze u stanice mišića i masnog tkiva, odnosno povećava osjetljivost na inzulin.

Također ne smijemo zanemariti niti unos esencijalnih vitamina i minerala u organizam, posebice kroma koji je važan za aktivnost enzima u metabolizmu glukoze i dokazano doprinosi održavanju normalne razine šećera u krvi.

 

Pripremila Lucija Sladoljev, mag.pharm.