TEME

Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća se ove godine obilježava 19.studenog  pod motom „Još nije prekasno“ na poziv Svjetske zdravstvene organizacije i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest s ciljem povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i općom populacijom. Pozivaju se sve osobe koje pate od KOPB-a,kao i sve osobe koje su izložene štenom utjecaju duhanskog dima na poduzimanje osnovnih mjera za poboljšanje zdravlja pluća. Naglašava se važnost pravovremene dijagnoze, uočavanja simptoma bolesti te adekvatne skrbi oboljelih.

KOPB je progresivna bolest karaterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove i zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća što dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Najčešći uzrok ove bolesti je pušenje,ali i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi pojavi respiratornih simptoma i KOPB-a. 95% pušača boluje od ove bolesti ili je ugroženo njome,stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporavanje njenog razvoja. Ostali uzroci nastanka KOPB-a su prašina i kemikalije, upotreba bioloških goriva i grijanje u slabo prozračenim prostorijama.

Jednostavan i bezbolan test kojim se može dijagnosticirati KOPB, čak i prije razvoja simptoma je spirometrija.

Ova bolest je značajan javnozdravstveni problem jer je broj oboljelih u porastu, i trenutno je na četvrtom mjestu najčešćih uzroka smrti u svijetu.

 

Pripremila Mihaela Tot, mag.pharm.