TEME

1. prosinca je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a koji se obilježava još od 1988. i prvi je globalni dan zdravlja uopće. Cilj mu je podizanje svijesti o samoj bolesti, napredak u prevenciji i liječenju te iskazivanje solidarnosti s oboljelima.

Simbol iskazivanja solidarnosti je nošenje crvene vrpce. Sama ideja crvene vrpce potječe od dvanaest umjetnika koji su 1991. u New Yorku osmislili crvenu vrpcu, inspirirani američkom tradicijom vezivanja žutih vrpci oko drveta u znak potpore bližnjima koji su sudjelovali u Zaljevskom ratu. Crvena boja uzeta je kao simbol odvažnosti, srčanosti i ljubavi.

Prema posljednjim podacima HZJZ, u Hrvatskoj je od 1985., kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do listopada 2016. evidenirano 1403 HIV pozitivne osobe, od čega ih je 474 oboljelo od AIDS-a. U istom razdoblju, od posljedica AIDS-a umrle su 202 osobe. Posljednjih godina prosječno se godišnje u Hrvatskoj bilježi 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od 21 na milijun stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (63/1 milijun je prosjek za zemlje EU/EEA u 2015.). Od ukupnog broja svih slučajeva zaraze HIV-om, 88 % su muškarci, a 12 % žene. Od ukupnog broja HIV/AIDS slučajeva najveći broj zaraza HIV-om (53%) dijagnosticirano je u dobnoj skupini 25-39 godina.

U Hrvatskoj se već više od 25 godina kontinuirano i intenzivno provode mjere prevencije i liječenja HIV/AIDS-a prema Nacionalnom programu za prevenciju HIV/AIDS-a za Hrvatsku. Glavne mjere prevencije su edukacija, zaštita i testiranje. Centri za HIV savjetovanje i testiranje  su integrirani u postojeći zdravstveni sustav, čime je poboljšana dostupnost HIV savjetovanja i testiranja.

Stigma i diskriminacija vezani uz HIV/AIDS najveće su smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranja odgovarajuće njege, podrške i liječenja. Nastaju kao posljedice nerazumijevanja i neznanja o bolesti, mitova o prijenosu virusa, neodgovornog medijskog praćenja epidemije...

Podržite Svjetski dan borbe protiv AIDS-a tako što ćete zaštititi sebe, a ako mislite da postoji razlog, testirajte se, podižite svijest ljudi o HIV-u i AIDS-u u svom okruženju, nosite crvene vrpce...

Jer: “Prvi korak ka promjeni je svjesnost. Drugi je prihvaćanje. Treći je djelovanje." (Nathaniel Branden)

Detaljnije o centrima za savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovalištima):
http://javno-zdravlje.hr/centri-za-savjetovanje-i-testiranje-na-hiv/

 

Pripremila Helena Karačić Šoljić, mag. pharm.