TEME

Svake se godine 04. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. To je jedinstvena inicijativa čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

Rak je zajednički naziv za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički bilo koji organ. Glavna značajka je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje i mogu se proširiti (metastazirati) na susjedne organe, što je najčešći uzrok smrti kod oboljelih osoba. Ukoliko se dovoljno rano otkrije, veće su šanse za ozdravljenje.

Zloćudne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojih umire svaki četvrti stanovnik. Prema stopi pojavnosti Hrvatska prati svjetski trend porasta oboljelih od raka te upravo zbog toga ova bolest ima veliki utjecaj ne samo na pojedinca, već i na širi društveni i ekonomski razvoj. U Hrvatskoj je u muškaraca najčešći rak pluća, a slijede ga rak prostate i debelog crijeva, dok kod žena prevladava rak dojke, ali i rak pluća te debelog crijeva.

Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti Međunarodna agencija za istraživanje raka preporuča, na primarnoj razini, izbjegavanje pušenja i duhanskog dima, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu te zdravu prehranu uz dovoljno voća i povrća. Na sekundarnoj razini započeta su 3 Nacionalna programa za rano otkivanje zloćudnih bolesti: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. I konačno, tercijarna prevencija, na državnoj razini, može se postići povećanjem dostupnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi i donošenjem adekvatnih smjernica za liječenje i praćenje bolesnika.

Stoga pozivamo sve građane da se brinu za svoje zdravlje i odazovu preventivnim pregledima radi eventualnog ranog otkrivanja raka.!

Lucija Sladoljev, mag.pharm.