TEME

Zašto obilježavamo Svjetski dan bubrega?

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega jest podizanje svijesti o ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te ukazivanje na štetnost i mogućnosti liječenja kronične bubrežne bolesti da bi se smanjila njena učestalost. Danas prosječno svaka deseta osoba boluje od nekog oblika ove bolesti. Može se javiti u bilo kojoj dobi, ali češća je kod starijih osoba.

Uloge bubrega u organizmu

Bubrezi omogućuju uklanjanje štetnih spojeva nastalih metabolizmom, ali i višak vode i soli. Tako pomažu u kontroli krvnog tlaka. Sudjeluju, također, i u održavanju zdravlja kostiju i proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Što je kronična bubrežna bolest?

Kroničnu bubrežnu bolest karakterizira sve veći gubitak funkcije bubrega tijekom više mjeseci ili godina. Svaki bubreg sastoji se od oko milijun malih filtera koje nazivamo nefronima. Ako se neki od njih oštete, prestaju raditi i njihovu ulogu neko vrijeme preuzimaju ostali zdravi nefroni. Kad broj zdravih nefrona padne ispod određene granice, bubrezi gube mogućnost filtriranja krvi i govorimo o kroničnoj bubrežnoj bolesti koja može napredovati do zatajenja bubrega.

Uzroci bolesti najčešće su visok krvni tlak i dijabetes, a mogu biti i upale, infekcije ili dugotrajna blokada mokraćnih puteva, primjerice zbog bubrežnih kamenaca, kao i učestala upotreba nekih lijekova poput analgetika.

Simptomi su: otečeni gležnjevi, slabost, smanjena koncentracija i apetit te krv i pjena u urinu.

VAŽNO:

  • Rani stadiji bolesti nemaju znakove i simptome
  • Kronična bubrežna bolest najčešće ne nestane
  • Što se prije otkrije, liječenje će imati bolji učinak
  • Za provjeru funkcije bubrega koriste se analize urina (GFR kojim se mjeri filtracija krvi) i krvi (kreatinin koji se nakuplja kad se smanji funkcija bubrega)

Liječenje kronične bubrežne bolesti

Lijek za ovu bolest ne postoji. Međutim, napredovanje se može usporiti ili privremeno zaustaviti, čime se odgađaju i daljnja oštećenja organizma.

Kod ranih stadija, terapija se sastoji od pravilne prehrane i upotrebe lijekova. S napredovanjem bolesti dolazi do sve većeg nakupljanja vode i štetnih spojeva u tijelu pa se pojavljuje potreba za dijalizom. Kod odgovarajućih pacijenata, moguća je transplantacija bubrega koja, uz pravilnu prehranu i lijekove, vraća normalnu funkciju bubrega.

Za zapamtiti

Ukoliko bolujete od ove bolesti ili Vam je transplatiran bubreg, pri svakom posjetu ljekarni naglasite to svom ljekarniku.

 

Pripremila: Katarina Zemljak, mag. pharm.