TEME

Oči su parni organ pomoću kojeg vidimo. Starenjem slabi naš vid. Da bi produžili oštrinu vida najbitnija je zdrava i raznovrsna prehrana. Ključne supstancije za očuvanje dobrog vida su vitamini A, C, E, B - kompleks, omega 3 nezasićene masne kiseline, minerali cink i selen te karotenoidi (antioksidansi) lutein i zeaksantin. Vitamin C smanjuje očni tlak te tako smanjuje mogućnost razvitka očnog tlaka, glaukoma. Kombinacija vitamina C, E, beta karotena i cinka sprječava gubitak vida uzrokovanog staranjem, tj. progresiju staračke makularne degeneracije.

Najbolje namirnice za očuvanje dobrog vida su:

  • Mrkva
  • Lisnato zeleno povrće (kelj, špinat, kupus, blitva)
  • Brokula, karfiol
  • Citrusi: naranča, grejp, limun
  • Kivi, lubenica
  • Grah
  • Jaja
  • Orašasti plodovi i sjemenke (suncokretove sjemenke, sezam, lješnjak, bademi)
  • Morski plodovi (ulje riblje jetre puno je A vitamina), plava riba bogata omegom 3: sardina, tuna, perad

 

Mikronutrijenti potrebni za zdravlje očiju

Vitamin A

Neophodan je za stvaranje vidnog pigmenta rodopsina koji je odgovoran za prilagodbu oči na svjetlo. I najmanji nedostaci tog vitamina očituju se kao noćno sljepilo i dovode do suhoće očiju. Sprječava progresiju dijabetičke neuropatije. Biljni izvori vitamina A su karotenoidi (beta karoten iz mrkve i bundeve) koje naš organizam pretvara u vitamin A. Lutein i zeaksantin su karotenoidi i antioksidansi najzastupljeniji u makuli (dio očne ovojnice mrežnice,lat. retina u kojoj se formira najoštrija slika). Po vitaminu A (retinol) je retina i dobila ime. Najviše vitamina A ima ulje riblje jetre.

Vitamin E

Jak je antioksidans. Štiti membrane stanica od oštećenja. Njegov manjak  dovodi do stvaranja mrene i oštećenja makule (žute pjege). Najviše ga ima u pšeničnim klicama, orašastim plodovima i zelenom lisnatom povrću.

Vitamin C

Također je jak antioksidans. Njegov manjak dovodi do nastanka mrene. Zajedno s bioflavonoidima učvršćuje stijenke kapilara. Smanjuje lučenje histamina odgovornog za alergijske reakcije pa se i tu vidi njegov povoljan učinak kod alergijskih reakcija oka. Najzastupljeniji je u: limunu, naranči, kiviju, kiselom kupusu i zelenoj salati.

Cink

Ima ga puno u mrežnici oka te je bitan za prevenciju stvaranja mrene i degeneracije makule. Najviše ga ima u kamenicama, govedini, svinjetini, janjetini, crvenom mesu peradi, orašastim plodovima, pivskom kvascu, mahunarkama i cjelovitim žitaricama.

Selen

Dio je važnog enzima glutation peroksidaze koji sprječava nakupljanje slobodnih radikala, a time i oštećenje stanica. Tako sprječava i nastanak mrene. Najviše ga imaju sjemenke sucokreta, zob, ječam, češnjak i smeđa riža.

Omega 3 masne kiseline

Ima ih puno u mrežnici oka pa štite od oštećenja makule. Važni su u prevenciji sindroma suhog oka i oštećenja oka uzrokovanih dijabetesom. Najbolji izvor su: riblje ulje sardine, skuše, tune, inćuna, lanene sjemenke i orašasti plodovi.

Lutein i zeaksantin

Najzastupljeniji su antioksidansi u makuli. Imaju naziv „očni vitamin“. Važni su u prevenciji nastanka senilne makularne degeneracije i mrene. Dobar izvor su brokula i žumanjak.

Vitamini B kompleksa

Bitni su za odvijanje svih metaboličkih reakcija u organizmu pa tako i u očima. Najblji izvor su: cjelovite žitarice, pekarski kvasac, orašasti plodovi, mahunarke, gljive, brokula..

 

Građa i funkcija oka

Vanjski dijelovi oka su gornja i donja vjeđa. Oni štite očnu jabučicu. Njihov spoj s očnom jabučicom zove se konjuktiva (sluznica-spojnica). Rožnica (grč.keras) je prednji dio oka koji pokriva šarenicu i zjenicu. Zajedno s lećom,rožnica lomi svjetlost te tako pomaže u fokusiranju slike. Trepavice uz svoj rub imaju lojne žlijezde koje stalno podmazuju oko. Obrve sprječavaju slijevanje znoja i prašine u oko. Suzne žlijezde smještene su u gornjem vanjskom dijelu očne šupljine. Proizvode suze koje vlaže očnu jabučicu,olakšavjau pokrete oka, ispiru strana tijela iz oka i svojim sastavom djeluju antiseptički. Slijevaju se u suzno-nosni kanal kojim je povezana nosna i očna šupljina. Šarenica se nalazi u prednjem dijelu oka, okrugla je oblika, a u sredini ima šuplinu zjenicu. Svaki čovjekima jedinstvenu šarenicu po kojoj ga se može identificirati. Mrežnica (retina) je unutarnja ovojnica oka koja sadrži živčane završetke, tj. receptore čunjiće i štapiće. Čunjićima gledamo danju, a štapićima noću. Smješteni su jedni iza drugih i izmijenjuju se ovisno o količini svjetlosti pa je zato potrebno određeno vrijeme adaptacije na promjene intenziteta svjetla. Na stražnjem dijelu mrežnice nalazi se žuta pjega ili makula u kojoj se stvara najoštrija slika. Tu je bitan vidni pigment rodopsin kojeg aktivira vitamin A. Tu se svjetlo pretvara u električne impulse pomoću kojih vidimo sliku koju gledamo. Zato se kaže da očima gledamo, a mozgom vidimo.

 

Najčešće bolesti oka

Najčešće bolesti oka su: suhe ili umorne oči, upala oka i senila (staračka) makularna degeneracija očiju.

Sindrom suhog oka  (Keratoconjuctivitis sicca)

To je sindrom smanjene produkcije suza. Uzrok je smanjena produkcija suza u suznim žlijezdama (hiposekrecija) ili prebrzo isparavanje suza (hiperevaporacija). Uzrok može biti i odumiranje suznih žlijezda (autoimuno). Suhe oči su česte kod starijih osoba, u hladnije doba godine, kao nuspojava nekih lijekova, kod nosioca kontaktnih leća te kod žena u menopauzi. Suhoća se manifestira kao osjećaj pijeska i stranog tijela u očima te suzenjem očiju. Suho oko se ne može liječiti, ali se mogu ublažiti simptomi primjenom umjetnih suza. Kod pretjeranog isparavanja pomažu topli oblozi na vjeđama uz blagu masažu vjeđa jer se time stimulira lučenje lipidne komponente suza. Umjetne suze se sastoje od vodene ili vodene i masne faze. Koja komponenta fali može jedino oftalmolog odrediti.

Uzročnici suhog oka

Kod žena u menopauzi obično fali lipidna komponenta zbog smanjenja estrogena što za sobom povlači smanjenu produkciju lipidne tvari u očima. Iz istog razloga, pada estrogena, suhe oči mogu imati i pacijentice na hormonalnoj oralnoj kontracepciji. Smanjenu produkciju suza uzrokuju i antialergijske (antihistaminske) kapi za oko, kontaktne leće, antideprisivi i beta blokatori. Okolina i današnji način života su sve češći uzročnici suhog oka:dugi rad za računalom, dugo naprezanje očiju kod vožnje autom, čitanje, klima uređaji, vjetar, hladnoća, vožnja uz otvoren prozor. Pojavljuju se crvenilo, iritacija a moguća je i bol.

Liječenje suhog oka

Kod smanjene produkcije suza (hiposekrecije) koriste se umjetne suze. Djeluju 20tak minuta pa se trebaju kapati više puta na dan. Treba izbjegavati kapi koje sadrže konzervans benzalkonijev klorid jer šteti oku. Noviji pripravci imaju bezopasne konzervanse koji se pod utjecajem svjetla razlažu u oku na prirodne sastojke suza. Njihov rok trajanja je uglavnom produžen na 6 mjeseci od otvaranja bočice. Postoje i monodozirni oblici umjetnih suza. Jedna monodoza se koristi kroz jedan dan. Postoje i umjetne suze u obliku gelova. Oni imaju prednosti da se duže zadržavaju na oku, ali mogu zamutiti vid pa ih se preporuča koristiti navečer.

Kod prejakog isparavanja suznog filma (hiperevaporacije) pomažu umjetne suze i blaga masaža ruba gornje i donje vjeđe jer su tu smještene Meibomove žlijezde koje produciraju lipidni sloj koji se prelijeva preko vodenog sloja suznog filma i sprječava isparavanje.

 

Upale oka

Upala spojnice oka, konjuktivitis

Virusni konjuktivitis je najčešća upala oka. Karakteristike:crvenilo oka, prvo zahvaća jedno pa drugo oko, pečenje, žarenje, svrbež, jutarnje krmeljenje, oko ne boli.

Bakterijski konjuktivitis karakterizira; pečenje i „žuljanje“ oka, jako krmeljenje sa žuto-zelenim iscjedkom. Liječi se antibiotskim kapima i mastima, a do odlaska liječniku pomažu umjetne suze.

Alergijski konjuktivitis uzrokuje sezonski alergen. Karakterizira ga svrbež oka. Liječi se lokalnim antihistaminicima.

Kemijski konjuktivitis uzrokuju kemijske supstancije (deterdženti, dim, smog..). Treba odmah isprati iritanse s puno vode.

Gonokokni konjuktivitis uzrokuje bakterija gonokok. Novorođenče se inficira prolaskom kroz porođajni kanal zaražene majke. Karakteriziraju ga crvena, otekla vjeđa i gnojni sekret. Hitno se treba javiti liječniku.

Upala vjeđa,blefaritis

Uzrokuje ju pojačano lučenje masti iz žlijezda u vjeđama što začepljuje kanaliće i dovodi do upale vjeđa. Karakteristike su:pečenje i žarenje rubova vjeđa na oba oka, težina u očima, natečeni rubovi vjeđa, oko je crveno. Kod pogoršanja su potrebni antibiotici.

Ječmenac

Vanjski ječmenac je gnojna upala lojnih i znojnih žlijezda. Unutarnji ječmenac je gnojna upala žlijezda smještenih s unutarnje strane gornje i donje vjeđe (Meibomove žlijezde). Karakteristike:kod vanjskog ječmenca prisutan je crveni, bolni, upaljeni čvorić sa žućkastim vrhom, a kod unutarnjeg je karakteristična lokalna ili upala cijele vjeđe. Do ječmenca može dovesti loša prehrana, manjak sna i trljanje očiju. U početku treba stavljati hladne obloge 5 puta dnevno po 15 minuta. Tek kad bol popusti mogu se stavljati topli oblozi za poboljšanu drenažu. Ječmenac se ne smije stiskati. Može se liječiti antibiotskim i kortikosteroidnim mastima.

Keratitis ili upala rožnice

Površinske upale rožnice mogu uzrokovati oboljenja cijelog tijela, npr. bakterijske upale uzrokovane su zlatnim stafilokokom (Staphyloccocus aureus), a kod nosioca leća s Pseudomonas aeruginosa. Uzročnik virusnog keratitisa je Herpes simplex. Razvija se kao komplikacija konjuktivitisa. Simptomi su: fotofobija, crvenilo konjuktive, a u težim slučajevima bol, gnoj i gubitak vida.

 

Senilna (staračka) makularna degeneracija

To je kronična bolest oka koja nastaje starenjem. Dolazi do oštećenja makule odgovorne za najoštriju sliku. Postoje suha i vlažna senilna makularna degeneracija. Suha je početni oblik, nije opasan, a vlažna je opasna i može dovesti do sljepoće. Manifestira se kao potreba za jačim svjetlom kod čitanja,teškoće s prilagodbom oka na svjetlo, do zamućenja vida i teškoća u raspoznavanju boja i lica.

Liječenje

Jedini lijek su kombinacija vitamina i minerala za oko, prvenstrveno za sprječavanje progresije suhe prema opasnoj vlažnoj degeneraciji makule.

Ljekovite biljke u kapima za oči

Kamilica (Matricaria chamomilla) je dobra za obloge, djeluje protuupalno i antialergijski.

Vidac (Euphrasia officinalis) je dobar za ispiranje oka, obloge i neinfektivne upale oka, npr. kod alergija (kad uzročnik nije bakterija ili virus). Smanuje svrbež, crvenilo i oteklinu.

Tamarind (Tamarinus indica) je odličan izbor kod suhog oka. Smanjuje oštećenja rožnice i konjuktive.

Borovinca (Vaccinum myrtillus) sadrži lutein, čuva krvne žile i mikrocirkulaciju oka, regenerira rodopsin pa pomaže kod poremećaju osjetljivosti na svjetlo. Djeluje antibakterijski.

Neven (Calendula officinalis) sadrži karotenoide i djeluje blago protuupalno.

Ginko (Ginko biloba) je odličan za dobru cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u oku. Učvršćuje kapilare i osigurava dobru opskrbljenost oka potrebnim tvarima.

Primjena kapi i masti za oči

Kapi se primjenjuju tako da se osoba legne ili zabaci glavu unazad, a vrh bočice ne smije dodirivati oko. Donja vjeđa se povuče prema dol,pogled se usmjeri prema gore i kapaju se 1-2 kapi u sredinu oka. Polagano se potom otpusti donja vjeđa i pogled usmjeri prema dole, a potom zatvori oko. Ne treba treptati da se kapi, tj. lijek ne izlije iz oka. Kod male djece je teško dobiti otvoreno oko pa se može ikapati i dok je oko zatvoreno, u unutrašnji kut oka, a otvaranjem oka se kap razmazuje po oku.

Masti se primjenjuju 10tak minuta nakon kapanja (ako su propisane i kapi i mast za oči). Povuče se donja vjeđa i iz tube se istisne mast oko 1cm masti po unutarnjem dijelu donjeg kapka. Potom treba zatvoriti oko i micati oko u svim smjerovima dok je zatvoreno.

Potrebno je oprati ruke prije i poslije kapanja i primjene masti. Za antibiotske kapi i masti obično je potrebno 5-7 dana da se potpuno izliječi oko.

 

Karmela Pšag, mag.pharm.