TEME

Background vector created by Freepik

 

Svjetski dan zdravlja svake se godine održava 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pažnja skrenula na određenu zdravstvenu temu. Ove je godine tema “Universal health coverage: everyone, everywhere“. Univerzalna zdravstvena zaštita ujedno je i jedan od cilljeva održivog razvoja koji bi se trebao ostvariti do 2030. godine, a koji za cilj imaju smanjenje siromaštva, neravnopravnosti i nepravde.

Univerzalna zdravstvena zaštita ima za cilj osigurati svim ljudima pristup zdravstvenoj skrbi (od prevencije do terapije, rehabilitacije i palijativne skrbi) bez stvaranja financijskih tegoba te ujedno omogućava pristup kvalitetnoj dijagnostici najčešćih uzroka bolesti i smrti, kao i da zdravstvena skrb koju pacijent prima bude zaista kvalitetna i da mu osigura bolju kvalitetu života. To ne znači da će sve usluge biti dotupne i besplatne jer nijedna zemlja nema tolike resurse, ali tijekom vremena kada više sredstava postane dostupno doći će i do postupne ekspanzije pokrivenosti usluga.

Najnovije istraživanje je pokazalo kako čak polovica svjetske populacije nije u mogućnosti pristupiti osnovnim zdravstvenim uslugama dok velik broj njih (oko 100 milijuna) bude doveden na rub siromaštva i na preživljavanje s desetak kuna dnevno jer su primorani platiti za zdravstvene usluge iz svoga džepa. Više od 800 milijuna ljudi na zdravstvenu zaštitu troši minimalno 10% kućnog budžeta. Iako je tijekom godina postignut napredak poput dostupnijeg cijepljenja ili većeg pristupa antiviroticima ljudima zaraženima HIV-om, on nije jednak za sve pa je tako dostupnost zdravstvenih usluga u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji i dalje niska.

Zašto uopće univerzalna zdravstvena zaštita? Zato jer ona poboljšava ljudsko zdravlje, čini ljude radno sposobnijima, produljuje životni vijek (po nekim istraživanjima za čak 8.4 godina), ali štiti i cijele zemlje od epidemija, smanjuje siromaštvo, potiče spolnu ravnopravnost i gospodarski napredak.

Zdravlje nije privilegija bogatog čovjeka već ljudsko pravo!