TEME

Priroda se budi, vama se spava? Umorni ste, osjećate manjak energije i koncentracije te imate povećanu potrebu za snom?

Događa li vam se to u razdoblju oko ožujka, travnja pa čak i početka svibnja, spadate u populaciju osoba koje pate od Sindroma proljetnog umora. Osobe "sklonije" ovom Sindromu su meteoropati, osobe koje puno rade, malo se kreću i nezdravo hrane. S obzirom na današnji način života, Sindrom se zapravo javlja s većim ili manjim intenzitetom kod većine ljudi.  

Umjesto da se pitamo što je uzrok ovom Sindromu, promotrimo što se zapravo zbiva s našim organizmom tijekom ovog doba godine. Dani su sve topliji, dolazi do porasta temperature zraka, naše se krvne žile šire, krvni tlak pada. Sve je više sunčanog vremena, razina hormona serotonina u našem tijelu raste, a razina melatonina opada. Naše tijelo treba vremena za prilagodbu na sve te promjene i upravo se zato javljaju navedeni simptomi.

Osim vanjskih čimbenika, treba spomenuti i prehranu, koja je tijekom zimskih mjeseci bila kalorijski bogata, a nutritivno siromašna pa tako proljeće najčešće dočekamo smanjenih zaliha vitamina i minerala.

I sada, kada smo tu gdje jesmo - umorni, iscrpljeni i "na rezervi", što učiniti?

Kažu da je hrana gorivo koje nas pokreće, stoga obogatimo našu prehranu voćem i povrćem koje obiluje vitaminima (posebice vitaminima B skupine-štite od stresa i poboljšavaju koncentraciju, vitaminom C - pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti; D - pozitivan učinak na imunološki sustav; i E - pozitivno djeluje na cirkulaciju; te mineralima (posebice magnezijem - doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti; selenom - doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava).

Poželjno je izbjegavati hranu s visokim glikemijskim indeksom - masna i rafinirana hrana; jesti više manjih obroka tijekom dana te u jelovnik uključiti esencijalne aminokiseline i piti dovoljne količine tekućine (vode, i to one "obične" - bez okusa, boje, mirisa i prikrivenih kalorija).

Osim odgovarajuće prehrane, bitno je i dovoljno se kretati, što više boraviti na svježem zraku. Iskoristite duže dane i toplije vrijeme za omiljene aktivnosti na otvorenom (šetnje, planinarenja, vožnje biciklom, rolanje...).

Naravno, trebate i spavati, ali pod tim se ne podrazumijeva popodnevno dremuckanje nakon obilnog obroka, već provođenje tzv. higijene sna (uspavljivanje i buđenje u otprilike isto vrijeme, uz nastojanje izbjegavanja stresnih i napornih aktivnosti prije odlaska na počinak).

Osim životnih i prehrambenih navika razinu tjelesne energije možete podići i suplementacijom (koenzim Q10 - sudjeluje u procesu proizvodnje energije; ginseng - poboljšava opće stanje organizma podižući tjelesnu i mentalnu energiju i raspoloženje; matična mliječ - ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava tjelesnu izdržljivost i pamćenje, te jača imunološki sustav; maka - povoljan učinak na stvaranje energije i podizanje raspoloženja).

Ako još i ne "prštite" energijom, ne propustite barem malo uživati u jednom od najljepših godišnjih doba - proljeću.