TEME

Zimski mjeseci najmlađima obično donose slabljenje imuniteta, a roditeljima izazov u očuvanju zdravlja njihove djece. U raznim životnim situacijama, ali i s porastom životne dobi, imunitet slabi. Preopterećenje na poslu, razne brige, posljedice akutnih bolesti, iscrpljenost, sve to dovodi do slabljenja imuniteta.

Kako bi ojačali imunosni sustav i time spriječili obolijevanje ili skratili trajanje bolesti, ljudi često posežu za imunostimulansima. To su tvari koje pojačavaju imunološki odgovor organizma tako što povećavaju broj imunoloških stanica, ubrzavaju njihovu pokretljivost ili olakšavaju prepoznavanje antigena. U tu svrhu najviše se koriste preparati pripremljeni od različitih biljnih vrsta i aktivne tvari izolirane iz prirodnih proizvoda. 
 

Beta-glukan - jedan od najčešćih

Iako su imunostimulativna svojstva beta-glukana u zemljama Dalekog istoka poznata već stotinama godina, češća primjena na našim prostorima bilježi se u posljednjih desetak godina. Kao samostalan preparat, ili s dodacima vitamina C i cinka, jedan je od najčešće korištenih imunostimulansa u posljednje vrijeme. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju stanica makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica (stanica ubojica). Povećava fagocitoze i koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Zbog toga se smatra djelotvornim u različitim infekcijama (bakterijskim, virusnim, gljivičnim). 

Prema kemijskom sastavu, beta-glukan je polisaharid dobiven izolacijom iz stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih gljiva (shitake, maitake) i žitarica, poput ječma i zobi. Molekule glukoze povezane su specifičnom β-1,3-glikozidnom vezom, koja je najvažniji čimbenik njegova djelovanja. Beta-glukani kvasca i gljiva sadrže još i β-1,6-veze, a beta-glukani žitarica β-1,4-veze. S obzirom na to da se posljednja dva oblika smatraju manje aktivnima, kvaliteta proizvoda određuje se upravo čistoćom beta-glukana, odnosno količinom sadržaja beta-glukana s β-1,3-glikozidnom vezom. 

Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova. Ipak, s obzirom na to da je riječ o snažnom imunostimulansu, valja ga primjenjivati razborito. Preporučuje se davati ga djeci nakon prve godine života. Preventivna doza iznosi od 2 do 4 mg/kg, a terapijske doze mogu biti i veće. Za odrasle je dnevna doza od 20 do 25mg/kg. Beta glukan deriviran iz stanične stjenke kvasca smatra se sigurnom i netoksičnom molekulom čak i ako se uzima u vrlo visokim dozama te kroz duži vremenski period.