TEME

Antioksidansi su molekule koje nalazimo u najvećim koncentracijama u voću i povrću, a sudjeluju u „čišćenju“ našega tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama, remeteći građu stanice te uništavajući njezinu genetsku strukturu. Slobodni radikali nastaju u tijelu uslijed određenih kemijskih procesa - poput proizvodnje energije, a mogu biti potaknuti i vanjskim faktorima iz okoline poput kemijskih spojeva, toksina iz hrane, pesticida, smoga i sunčevih zraka. Zato je bitno svakodnevno unositi dovoljne količine antioksidansa u organizam, a nekada se to prehranom jednostavno ne uspijeva u potpunosti ostvariti.

 Astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa na svijetu, pripada skupini karotenoida, molekula koje u prirodi nastaju u biljkama i mikroalgama te im daju karakterističnu crvenkastu/žutu/narančastu boju. Zbog svoje karakteristične, intenzivne crvene boje astaksantin je zaslužan za atraktivnu boju rakova, lososa i flaminga. Do sada je najbolji otkriveni prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis.

Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike ovih dvaju spojeva u kemijskim svojstvima. Uloga astaksantina dobro je poznata kod oksidacijskog stresa1 - stanja do kojega dolazi kada je u tijelu veća koncentracija slobodnih radikala nego antioksidansa. Slobodni radikali i oksidacijski stres uzročnici su (ubrzanog) procesa starenja, a u konačnici, ako je naše tijelo njima intenzivno i dugo izloženo, mogu biti čimbenik razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i brojnih upalnih stanja u organizmu2.

Studije su tako dokazale antikarcinogeno djelovanje astaksantina, kao i njegov blagotvoran učinak kod zaštite očiju te bolesti srca i krvnih žila2. Najčešće se preporuča upotreba astaksantina u proljetnim i ljetnim mjesecima kada je koža više izložena sunčevom zračenju, a time i onim štetnim dijelovima UV spektra koji pogoduju nastanku slobodnih radikala i oštećenju kože.

Istraživanja novijih datuma sve više upućuju na povoljan učinak astaksantina na imunološki sustav3. Astaksantin ima mogućnost modulacije imunološkog odgovora čime smanjuje simptome i razvoj alergija, potiče imunološki sustav i nastanak T i B limfocita te NK stanica koje su bitne za obranu organizma od patogena i bolesti. Istraživanja ukazuju na smanjenje razine oksidacijskog oštećenja na DNA te C-reaktivnog proteina (oznaka CRP u krvnim nalazima) koji nam služi kao pokazatelj upalnog stanja u organizmu1. Iz svih navedenih razloga astaksantin ima dokazanu ulogu jačanja i stabilizacije imunološkog sustava što je od izuzetne važnosti za svakodnevno normalno funkcioniranje.

Dodatak prehrani Almagea® SUNLOVE SKIN+ sadrži sastojke sa snažnim antioksidacijskim djelovanjem koji štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. U samo jednoj kapsuli nalaze se astaksantin, vitamin E, selen, koenzim Q10 i lutein koji sinergijski djeluju s visokovrijednim biljnim uljima boreča, argana i uljem ploda uljane palme u svrhu očuvanja zdravlja cijelog organizma.

LITERATURA

1. https://link.springer.com/article/10.1186/1743-7075-7-18

2. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/qa/what-are-free-radicals-that-cause-cancer

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730289/

 

Način primjene: 1 kapsula dnevno s dosta tekućine, uz obrok
Pakiranja:
Jedno pakiranje sadrži 30 Licaps® kapsula.