TEME

Poznato je blagotvorno djelovanje pravilne prehrane i životnih navika u podržavanju zdravlja cijelog organizma i smanjenju rizika od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti. Međutim, postoji li veza između prehrane i muškog spolnog zdravlja?

Oksidacijski stres – ključ problema

Najčešći uzrok muške neplodnosti je oksidacijski stres. Reaktivni spojevi kisika (engl. Reactive Oxygen Species, ROS) nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, neurednog načina života, koji se odnosi na tjelesnu neaktivnost te konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, ali i zagađenja iz okoliša. Ovi izuzetno štetni spojevi uzrok su oštećenja spermija i/ili njihove slabe pokretljivosti što posljedično smanjuje i plodnost.

Esencijalni nutrijenti za muško zdravlje

Aminokiseline

Kombinacija tri aminokiseline sinergijskog djelovanja esencijalna je za očuvanje muškog spolnog zdravlja. L-arginin je kao i L-citrulin, uvjetno esencijalna aminokiselina koja posjeduje brojne pozitivne učinke, primarno na erektilnu funkciju. Stoga ne čudi kako je upravo L-arginin najčešće korištena prirodna tvar kod seksualnih problema u muškaraca. U istraživanjima su znanstvenici došli do zaključka da L-citrulin djeluje najbolje u kombinaciji s L-argininom. Njihova moćna kombinacija povećava njihovu serumsku koncentraciju, a samim time i djelovanje na erekciju kroz poboljšanje protoka krvi u organizmu i elastičnosti krvnih žila, zbog čega se ističe važnost zajedničkog uzimanja.

Treća aminokiselina, L-karnitin proizvodi se u našem tijelu iz aminokiselina L-lizina i L-metionina, no to osigurava samo četvrtinu dnevnih potreba. Ostatak je potrebno nadoknaditi putem hrane ili dodataka prehrani. Primjena L-karnitina može značajno poboljšati kvalitetu, broj i pokretljivost spermija, što doprinosi postizanju željene trudnoće.

Mineralne tvari

Cink, selen i bakar najvažniji su predstavnici ove skupine. Poznato je kako cink podržava zdravlje imunološkog sustava, a posjeduje antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Njegova uloga u očuvanju reproduktivnog zdravlja izuzetno je važna. Naime, cink sudjeluje u održavanju normalne razine testosterona, muškog spolnog hormona u krvi, čime doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.                                                            

Selen je esencijalni element u tragovima koji također ima antioksidacijsko djelovanje, a esencijalan je za normalnu spermatogenezu. Posljednji mineral, bakar sudjeluje u svim fazama spermatogeneze, a posebno je važan tijekom rasta stanica testisa.

Vitamini i antioksidansi

Folna kiselina pripada obitelji vitamina B skupine, a dobro je poznata njezina uloga u održavanju zdrave trudnoće. Međutim, stručnjaci navode kako ovaj vitamin ima važno mjesto i u muškom reproduktivnom zdravlju. Naime, nedostatak folne kiseline povezuje se s muškom neplodnosti te narušenom erektilnom funkcijom.

Vitamin E i likopen snažni su antioksidansi u staničnim membranama muških spolnih stanica, čime štite muške spolne stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Prehrana i način života mogu pomoći

Kada je u pitanju plodnost muškarca i žene te ostvarivanje željene trudnoće, mnogo toga nije u našim rukama, međutim na nama je da budemo strpljivi i da damo sve od sebe kako bismo promijenili životne navike na bolje, počevši od onog ključnog čimbenika, što život znači, a to je prehrana. U ostvarivanju trudnoće, pravilne prehrambene i životne navike izuzetno su važni čimbenici. Uz štetne reaktivne kisikove spojeve, koji su uzrok smanjene plodnosti, prekomjerna tjelesna masa također može negativno utjecati na postizanje trudnoće.

Način života koji promiče muško intimno zdravlje i plodnost uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, život bez stresa te uz pravilnu prehranu i uzimanje adekvatnih dodataka prehrani koji potiču muško zdravlje.

Reaktivne kisikove spojeve koji uzrokuju oksidacijski stres neutraliziraju spojevi koji se nazivaju antioksidansi. Najvažniji antioksidansi za muško zdravlje su vitamin E, selen i likopen. Glavni izvori selena u hrani su brazilski i indijski orah, meso, riba i plodovi mora te cjelovite žitarice. Zanimljivo je kako je apsolutno najveći sadržaj selena pronađen u brazilskim oraščićima, pa tako samo jedan brazilski orah dnevno zadovoljava potrebe za ovim antioksidansom.

Osnovno svojstvo vitamina E u tijelu je njegovo antioksidacijsko djelovanje. Kako je topljiv u mastima, djeluje kao zaštitnik masnih struktura u tijelu (stanične membrane). Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasto voće, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta te zeleno lisnato povrće. Poznato je kako je upravo likopen zaslužan za žarko crvenu boju rajčica. No manje je poznato kako je bioraspoloživost ovog biljnog pigmenta značajno bolja kada je rajčica termički obrađena nego u sirovom obliku.

Uz vitamin E, selen i likopen, za sintezu zdravih muških spolnih stanica važni su još bakar, cink i folna kiselina bez kojih neki procesi u stvaranju i sazrijevanju spermija nisu mogući. Najbogatiji izvor cinka su morski plodovi, crveno meso i meso peradi te u manjoj mjeri mlijeko i mliječni proizvodi. Također, ne treba zanemariti kako se cink nalazi i u namirnicama biljnog podrijetla poput cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki. Poznato je kako je adekvatan unos folne kiseline od esencijalne važnosti za zdravu trudnoću, no ovaj mikronutrijent podržava i muško reproduktivno zdravlje. Najbolji izvori folne kiseline (folata) su: teleća jetra, leća, zeleno lisnato povrće, cikla, avokado, bundeva te banane.

Spomenuli smo važnost aminokiselina za muško intimno zdravlje. Visok udio L-karnitina nalazi se u hrani životinjskog podrijetla, tako da je crveno meso najbogatiji izvor ove aminokiseline. Za razliku od L-karnitina, izvori L-arginina uključuju i namirnice biljnog podrijetla poput mahunarki, sjemenki i orašastih plodova, uz crveno meso i meso peradi, kao najbogatije izvore. Najbogatiji prehrambeni izvor L-citrulina je lubenica, a osim ovog ljetnog voća nalazi se i u mahunarkama, mesu i orašastim plodovima.

Idealan dodatak prehrani za muško zdravlje

Ključ optimalnog intimnog zdravlja i plodnosti muškarca krije se u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani s posebnim naglaskom na unos ciljanih aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa koje u optimalnoj kombinaciji sadrži Almagea® MAN FORMULA+.

Almagea® MAN FORMULA+ inovativna je sinergijska formulacija s aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antioksidansima za podršku plodnosti i intimnom zdravlju muškarca. Almagea® MAN FORMULA+ je nova generacija dodataka prehrani u praškastom obliku koja sadrži posebnu kombinaciju aminokiselina L-arginina, L-citrulina i L-karnitina, antioksidansa likopena, vitamina E i folne kiseline te minerala cinka, bakra i selena. Inovativan praškasti oblik omogućuje dobru topljivost i jednostavnu konzumaciju čime se povećava suradljivost.